Použité suroviny:
- 30dkg ovsených vločiek
- na špičku noža morskej soli
- 10dkg kokosového tuku
- 25dkg sušených datlí bez kôstky
- 15dkg vlašských orechov
- 5dkg surového kakaa (núdzovo aj klasické kakao)
- 10 až 15dkg surového trstinového cukru (podľa chuti)
Nasucho pomelieme vločky, štipku soli, orechy a surový trstinový cukor. Ak nemáme Mascobado cukor, aspoň časť orechov posekáme na kúsky. Presypeme do veľkej misy. Pridáme datle pomleté na mäsovom mlynčeku, kakao, roztopený kokosový tuk a podľa potreby trochu vody, aby sa dala vymiesiť pomerne tuhá hmota. Pokiaľ sme dali viac vody a hmota sa príliš lepí na ruky, necháme to chvíľu stuhnúť v chlade. Pomastíme si ruky trochou oleja a pomocou príborového noža odoberieme zakaždým kúsok hmoty veľkosti orecha a vygúľame pomocou rúk. Guľky necháme v chlade, môžeme ich naukladať aj do ozdobných košíčkov a prípadne v košíčku jemne roztlačiť ozdobnou pečaťou.
Tip:
Ak nechceme alebo nemáme možnosť pomlieť datle na mlynčeku, necháme ich cez noc ponorené vo vode (len toľko aby tesne zakrývala datle), prípadne ešte stlačíme tanierikom a zaťažíme. Zmäknuté datle ľahko rozmixujeme alebo núdzovo aspoň posekáme.
Pohánka na sladko
Postup:
Pohánku večer uvaríme domäkka a necháme v hrnci, ráno primiešame posekané orechy, med, kokos, škoricu, ovocie (čerstvé alebo sušené posekané alebo postrúhané, hrozienka alebo brusnice stačí prisypať), hlavne nešetríme prísadami, pridáme citrónovú, grepovú alebo pomarančovú šťavu (len čerstvé!!!, stačí ½ dcl ), dobre premiešame a máme mimoriadne chutné, výživné a bezlepkové raňajky.
Karobový nugát
Použité suroviny:
- 200 g melasového cukru
- 300 g pomletých ovsených vločiek
- 200 g kokosovej smotany (príp. kokosového mlieka)
- 4 polievkové lyžice karobového prášku
Japonský zelený bozk
Použité suroviny:
- 200 g mletých mandlí
- 4 lyžice kvalitného medu (v biokvalite)
- 4 lyžice marhuľového oleja
- 1 čajová lyžička japonského obradného čaju matcha
Ruky si môžeme potrieť troškou marhuľového oleja, aby sa nám hmota pri tvarovaní na ne nelepila.
Guacamole a la Majcooles
Potrebujeme: 1 avokádo, 6 polovičiek sušených paradajok, 1 čerstvú paradajku, 1 strúčik cesnaku, šťavu z 1/2 limetky, 1/2 čl morskej soli, 1 čerstvú feferónku
Všetko rozmixujeme dohladka a servírujeme na ohriatu pittu, arabský chlieb so šalátom alebo k pečeným zemiakom a fazuľovým jedlám.
Recepty pripravil:
Mgr. Marian Stránsky, fyzioterapeut